Home » Guest post » Potensi, Peraturan dan Cabaran Pasaran Kripto Malaysia

Potensi, Peraturan dan Cabaran Pasaran Kripto Malaysia

Minat Malaysia terhadap aset digital telah meningkat dengan ketara, sebahagian besarnya disebabkan oleh peningkatan populariti dan penerimaan mata wang kripto. Dalam artikel ini, kami meneroka Cryptoscape Malaysia. Artikel itu merangkumi maklumat tentang rangka kerja undang-undang, potensi pertumbuhan dan halangan, temui lebih banyak lagi.

Ambil Minat Pengangkatan dan Minat Bertambah:

Pelabur runcit Malaysia telah menunjukkan minat yang semakin meningkat dalam, dan penggunaan, mata wang kripto. Beberapa tahun kebelakangan ini telah menyaksikan letupan dalam populariti mata wang kripto disebabkan oleh faktor termasuk peningkatan pendigitalan, populasi yang celik teknologi dan peningkatan kesedaran tentang Teknologi Blockchain. Pelabur Malaysia tertarik kepada kripto kerana ia menawarkan potensi keuntungan, kepelbagaian, serta perlindungan terhadap inflasi.

Persekitaran Undang-undang

Pengawal selia Malaysia mengambil tindakan untuk membersihkan dan memantau industri. Suruhanjaya Sekuriti Malaysia atau SC mengawal selia mata wang digital dan Tawaran Syiling Permulaan di bawah Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007 Pada 2019, SC mengeluarkan garis panduan yang mengawal perdagangan mata wang digital di Malaysia. Pegawai Malaysia tidak sabar-sabar untuk memupuk inovasi, terutamanya dalam blockchain dan fintech. Selain itu, mereka mahu menjamin integriti dan perlindungan pelabur.

Pertukaran Kripto dan Platform Dagangan

Untuk memudahkan pembelian, penjualan dan perdagangan mata wang kripto, rakyat Malaysia bergantung pada pertukaran kripto. Pelabur Malaysia boleh mengakses pelbagai bursa tempatan dan antarabangsa. Bursa juga menawarkan pasangan dagangan dan aset digital. Pertukaran popular seperti Luno Tokenize SINEGY menawarkan yuran yang rendah, platform dagangan mesra pengguna dan pelbagai mata wang kripto. Pelabur Malaysia kini boleh mengakses pasaran dagangan crypto global, dan menggunakan pelbagai strategi seperti perdagangan margin, spot atau derivatif.

Penerimaan:

Perniagaan Malaysia semakin banyak menerima mata wang kripto sebagai bayaran untuk perkhidmatan mereka. Banyak perniagaan termasuk peruncit, kafe dan platform e-dagang menerima pembayaran mata wang kripto. Ia disebabkan oleh yuran transaksi yang lebih rendah dan masa pembayaran yang lebih pantas, serta akses pelanggan dari seluruh dunia. Untuk memenuhi permintaan rakyat Malaysia yang semakin meningkat untuk kaedah pembayaran alternatif, Fintech dan pemproses pembayaran juga telah melaksanakan penyelesaian pembayaran mata wang kripto.
Pengenalpastian Cabaran dan Isu

Malaysia masih menghadapi pelbagai cabaran. Ini termasuk ketidakamanan peraturan, kebimbangan pendidikan pelabur dan kebimbangan keselamatan, walaupun minat dan penggunaan untuk mata wang kripto semakin meningkat. Walaupun pematuhan kawal selia dan ketelusan kekal sebagai bidang kritikal, terdapat usaha berterusan untuk mencapai pendekatan seimbang yang membolehkan inovasi tanpa menjejaskan pelabur atau kestabilan kewangan. Dalam laporan ini, risiko yang ditimbulkan oleh penggodam dan pelanggaran keselamatan kepada kedua-dua bursa dan pelabur mereka dibincangkan. Kepentingan melaksanakan prosedur pengurusan risiko yang teguh dan langkah keselamatan untuk syarikat dan pelabur juga diketengahkan. Rakyat Malaysia harus lebih berpendidikan tentang mata wang kripto untuk meminimumkan penipuan dan menggalakkan pelaburan yang bertanggungjawab.

Tinjauan Masa Depan

Masa depan mata wang kripto Malaysia cerah. Penggunaan mata wang kripto dan kematangan rangka kerja pengawalseliaan berkemungkinan besar akan berkembang. Malaysia boleh menjadi pusat inovasi dalam aset digital dan pelaburan blockchain apabila teknologi blockchain berkembang dan matang. Peraturan telus Malaysia, perlindungan pelabur dan persekitaran yang menyokong, akan membolehkannya meraih ganjaran yang boleh ditawarkan oleh teknologi mata wang kripto dan blockchain kepada ekonomi. Ini termasuk rangkuman kewangan dan inovasi teknologi.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *